A nagy Apple-sztori

A nagy Apple-sztori

Steve Jobs-al kezdődött, s bár most már tudjuk, hogy nem vele végződik, valószínűleg sosem lesz olyan ember, aki elvitatná érdemeit abban, hogy az Apple a világ egyik vezető cége lett. De vajon honnan indult ez a siker és mi a titka? Legújabb bejegyzésünkből kiderül!

Április 1-jei, de nem tréfa

1976. márciusában, Kaliforniában, a 26 éves Steve Wozniak és 21 éves Steve Jobs, Steve szüleinek garázsában összerakja az Apple I. személyi számítógép alapját. A két fiatal hippi legnagyobb meglepetésére a kaliforniai Homebrew Computer Club tagjai jelentős áttörésnek értékelték az újítást, a jókedvükben lévő alkotók pedig ezen felbuzdulva április 1-én, azaz bolondok napján, megalapították az Apple Computer Company-t. A nem több mint 1350 dolláros indulótőke Wozniak kalkulátorának és Steve Wolksvagen kisbuszának eladásából származott. Az eredetileg három fős vállalkozás hamar két tulajdonosra csökkent. Wozniak és Jobs azért kérte meg egyik barátját, hogy csatlakozzon a céghez, hogy az esetleges vitás helyzetekben ő legyen a mérleg nyelve, aki majd feloldja a patthelyzeteket. Ronald Wayne azonban korábbi rossz céges tapasztalatai miatt aggódni kezdett és 11 nappal az alapítás után, 800 dollárért eladta 10%-os Apple részesedését.

Lehet, hogy közhelynek tűnhet, hogy ha nem akkor és ott történnek meg a következő hónapok eseményei, talán mi sem emlékezünk most meg a világcég 45 éves fordulójáról. Minden esetre az akkori amerikai helyzet nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Apple szinte azonnal berobbanjon. Ezekben az időkben ugyanis egyre népszerűbbek voltak az államokban azok a kísérletek, melyek a számítógépek használatát a civil lakosság számára is szerették volna lehetővé tenni. Az a tény pedig, hogy ezt két fiatal egy garázsban hozta össze, futótűzként kezdett el terjedni számos hasonló érdeklődési körrel rendelkező fiatal között.

Kép forrása

Sátáni összeg, isteni siker

Mindemellett jó érzékkel szállt be a történetbe a Byte Shop számítógép bolt is, ami 50 Apple I-re adott le előrendelést, s bár a két Steve-nek bankkölcsönt kell felvennie, hogy a számítógépeket megépítsék, júliusra már kereskedelmi forgalomba is kerültek. Az első gépek ára pontosan 666,66 dollárba került, de nem sátáni, hanem egyszerű matematikai okokból. Mivel a gépek összerakása egyenként 250 dollárba került, úgy döntöttek, hogy 500 dolláros nagykereskedelmi áron adják őket tovább. A kiskereskedelmi forgalmi ár ennél nagyjából egy harmaddal magasabb, vagyis pontosan 666,66 dollár és mivel Wozniak matematikusként egyébként is szerette az ismétlődő számokat, ennél az összegnél maradtak. A Byte Shop mellett tíz viszonteladó forgalmazza az Apple I-et, melynek köszönhetően rövid időn belül a nagyobb társaságok is felfigyeltek a sikerre.

Nem is kellett sok idő hozzá, hogy egy komolyabb tőke injekció mellett újabb tulajdonos társuljon hozzájuk. A.C. Mike Markkula korábban számos high-tech cégnél tevékenykedett, nem mellesleg kitűnő marketing szakember, aki olyannyira nagy lehetőséget látott az Apple-ben, hogy a cég alapítása után egy évvel 250 ezer dollárt tett az üzletbe a magánvagyonából. Mindemellett hathatós segítségének köszönhetően számos más nagyobb cég kockázati tőke alapja is az Apple-nél landoltak. Hamarosan a cég elnöke is Markkula embere lett, Mike Scott személyében, a Scott-Markkula-Jobs hármas munkájának köszönhetően pedig hatalmas sikereket könyvelhettek el a következő években.

https://www.macworld.co.uk/cmsdata/features/3606104/Apple-1-Computer.jpg

Az első „igazi” Apple logó

1978-ban rendezik az első West Coast Computer Expot, melyen bár az Apple számítógépekből már a második, az azóta is ismert logóból az első debütál. Az Apple II 1300 dollárért került a piacra és az I verzióval ellentétben már egy szövegszerkesztő szerűség is található benne, ráadásul egy nyomtatót is piacra dobnak mellé. A rivális termék ekkor még egyértelműen az írógép volt, ám ezzel az újítással még nagyobbat lendítenek a sztorijukon. Olyannyira, hogy decemberre az USA leggyorsabban fejlődő cégévé váltak és az első modell már Európában is megjelenik. A rohamos fejlődést mi sem mutatja jobban, mint hogy 1977-ben még csak 2500, 1981-ben már 210 ezer, 16 évvel később pedig már 6 millió darabot értékesítettek számítógépeikből.

1980-ban a harmadik modellt is piacra dobják, melynek köszönhetően a termelés rohamosan növekszik. A világ számos pontján, Szingapúrban, Írországban és Hollandiában is épülnek összeszerelő üzemek. Ebben az évben lép a tőzsdére is a cég, nem meglepő módon hatalmas sikerrel, percek alatt jegyzik le a 4,6 millió darab, 22 dolláros részvényüket. Ekkorra, vagyis mindössze négy évvel az indulás után, Steve Jobs részesedése a cégben már 256 millió dollárt ér. Az Apple lesz az első olyan számítástechnikai cég is, melynek éves árbevétele meghaladta az egymilliárd dollárt. A TIME magazin ebben az évben az év embere helyett a számítógép évéről ír, és egy évvel később elnök-vezérigazgatónak érkezik a céghez a Pepsi korábbi elnöke, John Sculley is.

https://pngimage.net/apple-logo-hd-png/

Super Bowl, szuper Macintosh

1984-ben az első Apple Macintosh is piacra kerül. A számítógép reklámfilmje a Super Bowl harmadik harmada utáni szünetben került képernyőre. A reklámot Ridley Scott rendezte, a vége feliratban pedig ez volt olvasható: Január 24-én az Apple bemutatja a Macintosht és akkor majd te is megláthatod, miért nem lesz „1984”-es az 1984-es év. Nem csupán a szövegben utaltak Orwell híres regényére, a reklámban az új, Apple számítógépet jelképező hős szabadítja meg a többieket a „Nagy testvér”, vagyis a konkurens cég, az IBM számítógépének irányításától.

Kép forrása

Steve Jobs hiánya vs. jelenléte

1985-ben egy belső feszültség következtében a két alapító, Steve Jobs és Steve Wozniak is távozik a cégtől. Utóbbi ebben az évben meg is alapítja legújabb vállalkozását NeXT néven, amit 11 évvel később épp az Apple vásárolja majd fel több, mint 400 millió dollárért. A felvásárláshoz az vezetett, hogy a 90-es évek elején az Apple terjeszkedése megtorpant, mert egyre több helyen veszik fel a versenyt a Macintoshal a Windows operációs rendszerű PC-k. 1993-ban John Sculley lemond elnök-vezérigazgatói posztjáról, utódja, Gilbert Amelio pedig 3 évvel később végső kétségbeesésében azzal próbálja menteni az addigra masszívan veszteséges vállalatot, hogy felvásárolja a NeXT-et és tanácsadónak kéri fel Steve Jobs-ot. Egy évvel később Gilbert távozik, Jobs pedig olyan feltétellel lesz vezérigazgató a cégnél, ami talán még őt is meglepi: fizetés helyett ugyanis szabad kezet kér, amit szó nélkül meg is kap. Visszaállítja eredeti elképzelését, miszerint a nagyvállalatok helyett az emberek számára készít gépeket, és nem a viszonteladókat, hanem az internetes eladásokon keresztül közvetlenül a vevőket célozza meg. Jobs gyakorlatilag egy év alatt szedte össze a már-már totálisan széthullott vállalatot, melynek következtében 1998-ban az iMac, 1999-ben már a hordozható iBook tarol a piacon.

https://m.blog.hu/gn/gnlszinfolt/image/104300870-steve_jobs_1910x1000.jpg

A 2000-es évek

Az 2000-es évek eleji gazdasági válság őket sem kímélte, ennek ellenére gyorsan ki tudtak lábalni belőle. Olyan termékekkel jelentek meg a piacon, melyek újabb utakat nyitottak meg az Apple számára: a digitális zene és az mp3 korszakot az iPod családdal lovagolták meg és ezekre az évekre tehető az iTunes indulása és sikere is. Mindeközben a Macintoshok is töretlenül hódítanak, így lehet, hogy 2005-ben az addigi legnagyobb nyereséggel, fél milliárd dollárral zártak. (Csak hogy hozzávetőlegesen látni lehessen a további évek sikereit is, ez a nyereség 10 évvel később, 2015-ben, már több, mint 18 milliárd dollár.)

Ezután a mobiltelefonok irányába nyitottak, azzal a céllal, hogy leegyszerűsítsék a már létező típusokat. Ennek köszönhetően 2007-ben piacra került első iPhone, a terméket pedig már akkor a cég harmadik pilléreként emlegették a számítógépek és az iPodok mellett. A harmadik pillér azonban mostanra első pillér lett, a cég legfontosabb terméke. Jelenleg ugyanis a mobilkészülékek eladásából származik a teljes bevétel 70%-a.

https://assets.mangalorean.com/2017/06/phone-alfie.jpg

Steve Jobs nélkül az Apple

2011 augusztusában Steve Jobs bejelenti a lemondását az Apple elnök-vezérigazgatói posztjáról, helyét Tim Cook, az értékesítés korábbi alelnöke veszi át. Tim korábban is többször volt a vállalat operatív vezetője Jobs betegszabadságai és távollétei alatt, így elnöki posztja nem okozott nagy meglepetéseket. Steve mindemellett továbbra is marad az igazgatótanács elnöke, és egészen halálálig, 2011. október 5-ig az Apple alkalmazottja.

Bár az Apple-t talán örökre Steve Jobs-al azonosítjuk majd, a jelenlegi vezetőre sem lehet panasz. A cég ugyanis Tim Cook-al is sikert sikerre halmoz. 2012-ben bemutatták az iPad-et, és az okosórák piacára is betörtek. Egyelőre tehát úgy tűnik az Apple továbbra is erős lábakon áll és még sokáig az egyik legnagyobb cégértékkel bír majd.

Kép forrása

Aki egyszer kipróbálja, sosem engedi

Az iPhone-ok népszerűsége talán annak is köszönhető, hogy egyszerű és letisztult rendszerük, valamint kifinomult formaviláguk miatt könnyen belopják magukat az emberek szívébe. Ha te is így jártál, akkor biztosan szívesen olvasnál érdekességeket az iPhone-okról, melyről előző cikkünkben írtunk. Ha pedig régóta tervezed, hogy megújítod telefonod külsejét, tervezd meg egyedi iPhone tokodat ide kattintva!

Kapcsolódó cikkek
5 ok, amiért érdemes tokot venni az iPhone-odra!
5 ok, amiért érdemes tokot venni az iPhone-odra!

Rég elmúltak azok az idők, amikor a telefontok cikinek számított, ma már szinte kötelező kelléke a készülékeknek. Ha viszont azok közé tartozol, akik még mindig kételkednek benne, hogy megéri tokkal is védeni az iPhone-jukat, akkor mindenképpen olvasd el cikkünket!

bővebben
5 érdekes tény az iPhone-ról
5 érdekes tény az iPhone-ról

Hogy miért alma az Apple logója, vagy hogy a cég bevételének közel 70%-a az iPhone-okból származik, azt talán minden almás telefontulajdonos tudja. Az ikonikus készülék múltja és jelene azonban ezen kívül is számos érdekességet tartogat! Elmesélünk most ötöt, amit talán még te sem tudtál idáig!

bővebben
Stílus kiegészítők férfiaknak
Stílus kiegészítők férfiaknak

Minden évszaknak megvannak a maga kiegészítői, akadnak azonban olyan alapdarabok, amik semmiképp sem hiányozhatnak egyetlen férfi ruhatárából sem! Mutatjuk mi az az öt kellék, amivel férfiként is könnyedén és stílusosan fejezheted ki egyéniséged!

bővebben